The (not so) Intelligence Age
Sam Altman, omul momentului, a scris de curând (23 sept. 2024) articolul asta, intitulat The Intelligence Age în care ne împărtășește viziunea lui despre viitor.
Articolul este relativ scurt, îți recomand să-l citești.
Sumarizat, viitorul sună roz, deși mai sunt multe detalii de pus la punct.
Însă mie mi-a atras atenția fraza asta:
Our children will have virtual tutors who can provide personalized instruction in any subject, in any language, and at whatever pace they need.
Instant m-a dus cu gândul la planeta Solaria din seria Fundația scrisă de Asimov. Solaria era o planetă cu foarte puțini locuitori, care trăiau într-o izolare extremă și roboții se ocupau de majoritatea sarcinilor, inclusiv de creșterea copiilor.
Dar lăsând la o parte SF-urile scrise de Asimov, din tot ce povestește Sam Altman în articol, lucrul ăsta legat de copii mi se pare cel mai periculos.
Copii au nevoie de adulți – și aici mă refer la procesul de învățare, să nu mai vorbim de restul. Au nevoie de prezența lor fizică, de toate emoțiile pe care un adult le poate transmite, de capabilitățile adultului de a citi emoțiile copiilor, de a cunoaște problemele lor, etc. Oricât de avansat ar fi un AI, chiar dacă ar putea avea/citi emoții, mi se pare super periculos să lași educația unui copil în mâinile unui robot.
Am trecut printr-o pandemie în care copiii au făcut școala online și concluziile sunt clare.
Știu, unii or să spună că un sistem AI chiar poate să predea mai bine decât un profesor și să se adapteze fiecărui elev în parte, așa cum zice Altman. Nu neg asta, însă tind să cred că partea umană contează mai mult decât poate face orice AI.
Dacă se va merge în direcția asta în care AI-ul va fi folosit în detrimentul profesorilor, se vor naște niște probleme majore când vine vorba de etică, creativitate și gândire critică. Cine controlează acel AI, va avea control deplin asupra elevilor.
Parcă văd că în viitor, doar familiile bogate își vor putea permite să-și trimită copii la o școală în care predau profesori reali. Restul vor fi „educați” de un sistem AI.
Trăim vremuri interesante și alegerile pe care omenirea le va face în următorii ani – în ceea ce privește AI-ul – vor fi cruciale.
PS: nu, nu sunt împotriva AI-ului.
PPS: da, am făcut imaginea de mai jos folosind un AI.