• Stadionul din Cluj si canalul morii

    Zilnic sunt frustrat vazand cat de prost sunt facute lucrarile prin mirobolantul oras de pe Somes. De obicei sunt chestii mici, de gen gropile din asfalt care revin tot la 2-3 luni, semafoare noi instalate care au fost folosite doar pentru 2 zile, etc.

    Insa de data asta, frustrarile au ajuns la un alt nivel si refulez aici.

    Imi place Clujul, si-mi pare rau vazand cum se rateaza niste ocazii uriase de a-l face mai frumos. Domnule primar, domnilor consilieri (eh, stiu ca din cei 2 cititori ai blogului, nici unul nu are functiile amintite), de ce trebuie ridicat un stadion nou in locul celui vechi? Oricum spatiul nu e foarte mare, mai bine s-ar extinde parcul central. Pentru stadion s-ar putea gasi o locatie foarte buna la periferia orasului.

    Legat de canalul morii, momentan vad ca se lucreaza la curatarea lui. Lucrari de curatare s-au mai facut si in trecut, insa suntem romani, mizeriile vor reveni in canal. Si chiar daca ar fi curat, nu vad rostul unui asemenea canal. Ce-ar fi daca... s-ar astupa canalul si s-ar amenaja o pista pentru biciclisti in locul lui?

    Chiar nimeni din conducerea orasului nu poate sa gandeasca putin out-of-the-box?

  • PHP GeekMeet #2 Cluj

    Al doilea PHP GeekMeet din Cluj va avea loc pe 25 aprilie 2009 începând cu ora 11.00, în Zorky Cafe. Eu voi ține o prezentare legată de Xdebug.

    Pentru mai multe detalii și înscrieri, click aici.

  • Openmoko a murit

    M-am întristat când am citit știrea pe blog-ul lui Harald Welte, unul din foștii dezvoltatori angajați la Openmoko Inc. Dar cred că în sinea mea mă așteptam să se întâmple așa ceva. Urmăresc de mult timp proiectul (de prin 2007) și progresele au fost foarte anevoioase. Iar când toate lucrurile sunt sub așteptări, e clar în ce direcție se îndreaptă proiectul...

    Păcat, chiar putea să fie un proiect foarte reușit.

    Dacă cineva se întreabă, nu, nu sunt bucuros că am vândut Freerunner-ul. Geek-ul din mine nu e bucuros.

    Oh well, trăiască Google Android, eu momentan sunt mulțumit de Nokia E71.

  • Despre marketing

    Recent, am văzut pe multe bloguri (de marketing, evident) că lumea „se revoltă” deoarece în vremurile astea de criză economică, bugetele de marketing sunt tăiate.

    Cum vrei să vinzi dacă tai bugetul de marketing? (se întreabă toți)

    Păi normal că tai bugetul, deoarece nimeni nu mai e dispus să cumpere, oricât marketing i-ai băga pe gât.

  • ODO Cluj #2

    Ieri a avut loc a doua întâlnire ODO din Cluj, unde, împreună cu Adi am prezentat proiectul nostru: Șosetăria.

    Vreau să mulțumesc pe această cale tuturor celor prezenți, mi-au dat multe idei, mult feedback de calitate.

    Așadar, mulțumesc!

  • Nokia E71 folosit ca modem, pe linux

    De vreo 2-3 săptămâni sunt fericitul posesor al unui telefon Nokia E71, după ce am vândut OpenMoko-ul.

    Forțat de situație (îmi mut biroul și am rămas fără net două zile) am căutat să folosesc noul telefon pe post de modem 3G (abonament Orange). După câteva încercări eșuate, am ajuns pe pagina asta, unde am găsit soluția.

    Întâi am conectat telefonul la calculator prin USB, în modul PC Suite.

    Apoi am modificat /etc/wvdial.conf astfel:

    [Dialer Defaults]
    Stupid Mode = on
    Modem = /dev/ttyACM0
    Baud = 460800
    Init1 = ATZ
    Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
    Init3 = ATM0
    INIT5 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
    Phone = *99***1#
    Username = ppp
    Password = ppp
    ISDN = 0
    Modem Type = Analog Modem
    Auto Reconnect = on
    Carrier Check = no
    Dial Command = ATDP

    și am rulat comanda wvdial, ca root.

    User-ul și parola trecute mai sus nu contează. Ceea ce contează e numele access point-ului, scris cu bold în cazul de față: internet. Dacă ai abonament Vodafone, probabil ăsta e singurul lucru ce trebuie să-l schimbi.

    Trebuie să menționez că distribuția pe care am încercat lucrurile de mai sus e Debian.

    PS: acest articol a fost scris folosindu-mă de conexiunea la internet configurată mai sus.

  • ODO Cluj, începutul

    Planificată de ceva timp, ieri a avut loc prima întâlnire ODO la Cluj. A fost mai multă lume decât mă așteptam, iar discuțiile au fost interesante. Felicitări organizatorilor.

    Aș putea să scriu ce s-a povestit și cine a fost prezent, dar...

    1. ar trebui să repet ce au scris deja Adi Fatol a.k.a. Huper și Daniel Divricean
    2. mi-e lene :P
  • eLiberatica 2009

    E oficial, Lucian Slavuc a anunțat primele detalii despre a 3-a ediție a conferinței eLiberatica, conferință ce va avea loc pe 22-23 mai (tot) în București. Sper ca anul acesta organizatorii să fie mai inspirați, locația din 2008 (de la World Trade Center) nu mi-a plăcut, am murit de cald.

    O locație mai bună și un preț mai mic vor garanta o parte din succesul conferinței.

    Baftă Lucian & co!

    PS: am spus „tot în București” pentru că speram în alegerea unui oraș mai aproape de Cluj. Nu am nimic cu Bucureștiul (salutare domnule Boc), dar știți și voi ce infrastructură rutieră și de căi ferate avem :P

  • To Smarty or not to Smarty?

    Am văzut zilele astea o gramadă de articole adresate împotriva Smarty (sistemul de templates pentru PHP). Exista până și un site dedicat împotriva Smarty.

    Pentru mine Smarty a însemnat o adevărată revelație prin anii 2003-2004, marcând un punct de cotitură asupra felului cum scriu cod PHP. Până atunci, codul meu era un mix interminabil de HTML și PHP. Însă când am descoperit Smarty, am început să înțeleg și să aplic cu adevărat ceea ce tot repetau profesorii prin facultate: separarea Business Logic de Presentation Logic.

    Aș putea spune că sunt atașat emoțional de Smarty. Când am văzut primul articol în RSS reader am zis că e doar un caz izolat, un tip căruia i s-a pus pata pe Smarty. Însă când am văzut articolele următoare într-un interval scurt de timp, au început să mi se aprindă beculețele de alarmă. O fi Smarty chiar așa de rău?

    Am citit toate (contra)argumentele de pe nosmarty.net și pot să spun că nu sunt bazate pe argumente solide. Nu stau să detaliez pentru că nu am nici timp și nici chef.

    If you guys don’t agree with me, you can spend hell lot of time learning that {$name} actually does what you could do with “echo $name”.

    Nu înțeleg cum autorul unei cărți despre Smarty poate să spună așa ceva. Din câte îmi amintesc, nu mi-a luat mai mult de juma de oră să învăț Smarty (cu tot cu instalare).

    Ok, Smarty nu e perfect, însă hai să nu-l denigrăm în halul ăsta!

    Smarty m-a slujit exemplar în multe proiecte și n-am fost nevoit să caut alternative. Totuși, publicitatea asta negativă mă face să scot capul din nisip și să mă uit la alte siteme de templates. Încă n-am încă găsit timpul necesar, dar ar fi o prezentare interesantă pentru PHP GeekMeet.

  • Vise cu administrația publică

    Ieri, am deschis pagina de web a ITM Cluj[1], m-am autentificat, am introdus datele noului angajat și în mai puțin de 3 minute am făcut un nou contract de muncă. Minunat!

    Nu căutați formularul de autentificare sau cel de creare cont, ele nu există. E doar un vis. Adevărul e că am  fost ieri să înregistrez un contract de muncă. Am stat la coadă cam 15-20 de minute, plus alte 15-20 le-am pierdut pe drum. Și în timp ce stăteam la coadă, am văzut o grămadă de oameni ce întindeau niște diskete peste tejgheua ghișeului, pentru a preda ceva documente, bănuiesc. Probabil și contabila mea face același lucru.

    Diskete? WTF?!? M-ai există așa ceva în comerț? Cred că n-am folosit o disketă de mai bine de 5 ani. Iar peste 5 ani, probabil că România va fi singura țară în care vor mai exista diskete. Contabili, faceți-vă stocuri!

    E chiar așa de greu să faci o aplicație online care să reducă toată birocrația asta? Directorii unei astfel de instituții chiar nu se gândesc la așa ceva? Nimeni nu are inițiativă? Toți se gândesc doar la ciolan? Trist.

    [1] http://www.itmcluj.ro/