Management? Ce management?
Many software people are optimistic. They are trained to be optimistic in school, where every project can be completed in one semester (with a sufficient number of all-nighters) [citat din Manage It!].
Oh da, am simţit asta pe propria piele şi abia acum încep să mă trezesc la realitate. Cam târziu aş putea spune, deoarece am terminat facultatea în 2005.
Din 2003, de când am firma, am făcut toate greşelile posibile şi imposibile în ceea ce priveşte managementul proiectelor, fie ele software sau nu. Cu toate astea, cele mai multe proiecte s-au încheiat bine şi la timp. De ce? Pentru că nu erau de dimensiuni foarte mari şi au existat destule nopţi nedormite (vezi mai sus).
Greşeala cea mai mare pe care o poate face un tânăr antreprenor e să trateze superficial, sau, mai rău, să creadă că ştie să facă project managenent. Cea mai gravă consecinţă nu e întârzierea proiectelor ci faptul că nu poţi să te dezvolţi. Efectiv nu poţi să-ţi scalezi afacerea şi vei fi copleşit de probleme când încerci s-o faci.
Eu am făcut şi greşeala asta care, dacă mă uit în urmă, îmi dau seama că m-a costat foarte mult. Uneori e destul de greu să conştientizezi lucrurile astea, chiar dacă par evidente.
Am scris aceste rânduri tocmai pentru a conştientiza şi mai tare acest fapt, pentru a-mi exprima propria frustrare faţă de modul în care mi-am gestionat proiectele până de curând şi pentru a-mi promite că mă voi schimba.
Nu în ultimul rând, am scris aceste rânduri pentru cei aflaţi la început cu propria afacere. Investiţi timp şi bani (cărţi) pentru a învăţa despre managementul proiectele software. În timp, recompensa va fi enormă!
Deşi e prima carte de project management pe care o citesc (deci nu am un termen de comparaţie) eu vă recomand Manage It!. Am cumpărat-o de pe Amazon şi mi-a fost livrată aprox. într-o lună de la data comenzii. Probabil următoarea achiziţie va fi Agile and Iterative Development: A Manager's Guide. Dacă aveţi alte recomandări, vă rog să lăsaţi un comentariu.
Ps: o să urmeze şi alte articole din categoria „Project Management”, articole în care o să-mi scriu părerea despre cele citite şi învăţate din cărţi, şi - cel mai important - din experienţă.